Przygotowanie składników
Przygotowanie pysznego dania jakim jest fasolka po bretońsku w szybkowarze nie jest trudne, a efekt z pewnością zachwyci twoich gości.
Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie składników. Do tego dania będziesz potrzebować:
Świeża fasolka szparagowa – najlepiej wybrać te młode i jędrne, około pół kilograma.
Przygotowanie sosu
Po przygotowaniu składników przyszedł czas na zrobienie aromatycznego sosu, który nada smak naszej fasolce po bretońsku. W tym celu będziesz potrzebować:
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
Gotowanie fasolki
Kiedy składniki są już przygotowane, możemy przystąpić do gotowania fasolki po bretońsku w szybkowarze. Oto kroki, które należy wykonać:
Wsyp fasolkę do szybkowaru, dodaj łyżkę soli i zalej wodą tak, aby była niemalże całkowicie przykryta.
Zamknij szybkowar i gotuj na dużym ogniu przez około 3-4 minuty, od momentu gdy zacznie wydobywać się para. Następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 3-4 minuty.
Dodanie sosu
Gotowanie fasolki po bretońsku w szybkowarze zbliża się do finału. Teraz czas na dodanie przygotowanego wcześniej sosu, który nadaje temu daniu niepowtarzalnego smaku. Postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
Rozgrzej na patelni masło, aż się rozpuści. Następnie dodaj posiekany czosnek i smaż przez około minutę, aż czosnek zacznie wydzielać aromat.
Gotową fasolkę po bretońsku przełóż do głębokiego talerza i polej przygotowanym sosem. Delikatnie wymieszaj, aby sos równomiernie pokrył fasolkę.
Serwowanie i dekoracja
Twoja fasolka po bretońsku w szybkowarze jest gotowa do podania. Możesz ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od preferencji. Aby nadać daniu dodatkowego uroku, możesz udekorować je natką pietruszki lub świeżymi ziołami.
Smacznego!